De Champagnestreek
Posted in Op reis

Of je nou op zoek bent naar een locatie voor een actief vriendenweekend, een romantische get-away of een fijne kampeerweek, de champagnestreek biedt er allemaal ruimte voor.

In zo’n 5 uurtjes rijden vanaf Utrecht bevind je je in het bruisende hart (see what I did there) van de Champagne. Deze wijnstreek is de meest noordelijke van Frankrijk en alleen bubbels die binnen deze bijna 34 duizend hectare worden geproduceerd mogen zich Champagne noemen. 

In de Champagnestreek vind je naast allerlei lieve Fransje plaatsjes ook twee grote steden. Het historische Reims biedt de mogelijkheid om je wijnreisje te combineren met wat cultuur. Het oude centrum, de kathedraal en de Romeinse boog zijn zeker een bezoekje waard. De stad heeft genoeg gezellige restaurantjes en bistro’s om je bezoek helemaal af te maken. Wil je echt op de culinaire tour, dan kan je aanschuiven bij Le Parc Les Crayères ** of Assiette Champenoise ***. Of nou ja, aanschuiven, ruim van tevoren reserveren is wel aan te raden.

Samen met Reims vormt Épernay het commerciële centrum van de streek. Épernay wordt ook wel de hoofdstad van de Champagne genoemd. Als je de stad bezoekt, is het absoluut de moeite waard om L’Avenue de Champagne af te struinen. Alle grote Champagnehuizen zijn hier vertegenwoordigd in prachtige panden, het een nog grootster dan de ander. Aan deze avenue vind je ook het beeld van monnik Dom Pérignon, die, zo vertelt het verhaal, de mousserende wijn ontdekte. Mocht je een van deze bekende Champagnehuizen willen bezoeken, dan doe je er goed aan om van tevoren een rondleiding te boeken. Bij de rondleiding krijg je informatie over het specifieke huis dat je bezoek, maar ook over hoe Champagne wordt gemaakt. Vaak zit er ook een proeverijtje bij. Ons advies: ga zeker langs bij één van deze huizen, maar trek daarna de streek in om met je opgedane kennis bij kleinere onafhankelijke boertjes langs te gaan. 

Door de streek trekken doe je trouwens het makkelijkst aan de hand van de Route Touristique Champagne. Met ruim 600 km aan verschillende routes, kom je langs de mooiste wijnvelden, leukste dorpjes en beste uitzichtpunten. Om de route te volgen heb je geen app, kaart of website nodig. Met beetje goed zicht (of een goede bril) kom je een heel eind, de kenmerkende bordjes staan namelijk overal langs de weg en zijn niet lastig te spotten. Parkeer zo nu en dan je auto – of voor de sportieveling je fiets – want echt overal waar je langs komt zijn Champagnehuizen en die vinden het onwijs leuk om je alles te vertellen over hun Champagnes en laten je graag een glaasje (of twee) proeven. 

Vind je het, net als wij, leuk om langs kleine onafhankelijke huizen te gaan, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan kan de Club Trésors de Champagne een goede leidraad zijn. Bijna alle Champagnes die wij verkopen zijn bij deze club van onafhankelijke Champagneboeren aangesloten. 

There are no reviews yet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart